Auchan Titan - Povestea Parcului IOR
Azi este locul în care copiii din Titan își fac prieteni noi, învață să meargă pe bicicletă și aleargă nestingheriți. Este și un loc în care tinerii cartierului pot să se vadă cu colegii de școală în aer liber. Și este spațiul verde în care cei în vârstă pot să facă o plimbare la ceas de seară. Parcul a fost construit de la început pentru locuitorii cartierului Titan.
Dar cum a ajuns parcul unde este astăzi?
Numele oficial al parcului este Parcul Alexandru Ioan Cuza. Însă pentru cei din cartier, el a rămas pentru totdeauna Parcul IOR. Denumirea IOR provine de la numele Întreprinderii Optice Române din apropiere.
A fost construit pe locul unei foste fabrici de caramidă, din nevoia de a le oferi locuitorilor din noul cartier Titan o oază verde în apropiere de casă. Amenajarea sa a avut loc între anii 1963 și 1964, însă continuă și astăzi. Ca orice spațiu verde și frecventat de oameni, are nevoie constantă de îngrijire și atenție.
La plantarea copacilor din parc au contribuit chiar locuitorii din Titan, pe atunci elevi. Mulți dintre ei își plimbă azi copiii și nepoții printr-o bucată de istorie personală, pe alei cu copaci sădiți de ei și colegii lor de școală.
Parcul IOR este al doilea ca mărime din București. Are o suprafață de 98 de hectare, fiind întrecut doar de Parcul Herăstrău (acum numit Parcul Regele Mihai I al României), care măsoară 187 de hectare. Ce este unic la parcul IOR este faptul că a fost amenajat în jurul singurului lac natural din Capitală, Lacul Titan. Bineînțeles, lacul a fost și el modificat pentru a le oferi vizitatorilor ocazia să se plimbe cu vaporaşul şi bărcile.
Pe lac există şi câteva insuliţe care pot fi explorate în voie. Ele sunt: Insula Pensionarilor, Insula Rațelor Insula Pescarilor, Insula Artelor și Insula Cățeilor.
Un rai pentru cățeii cartierului
Insula Cățeilor se întinde pe o suprafață de 2,60 hectare și este cea mai mare din Parcul IOR. În primăvara anului 2015 a fost amenajată special ca loc în care animalele de companie se pot juca libere. Astfel, câinii crescuți în apartament au parte de mișcarea absolut necesară pentru sănătatea lor. Aici, stăpânii îți pot lăsa câinii fără lesă și pot sta fără grijă. În restul parcului, animalele de companie au acces doar în lesă.